Globaali sosiaalityö ry yleinen

Globaali sosiaalityö ry tukee Fingon kannanottoa

Globaali sosiaalityö ry päätti kokouksessaan 6.2.2024 tukea Fingon ja yli 40 muun kansalaisjärjestön kannanottoa: YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön UNRWA:n rahoitusta on jatkettava. Avun täysi katkaiseminen 12 henkilöön kohdistuvan syytöksen vuoksi tilanteessa, jossa siviilit ovat äärimmäisessä ahdingossa,  on julmaa ja moraalisesti väärin.

Suomalaiset kansalaisjärjestöt muistuttavat, että yli kahden miljoonan ihmisen selviytyminen Gazassa on tällä hetkellä suoraan tai epäsuoraan ainoastaan UNRWA:n tuen varassa. UNRWA on käytännössä ainoa alueella toimiva humanitaarinen järjestö, joka kykenee tarjoamaan sodan keskellä eläville ihmisille laajassa mittakaavassa muun muassa hätämajoitusta, ruokaa ja terveyspalveluja. Lisäksi UNRWA:n tuen varassa on ihmisiä muuallakin kuin Gazassa. Samalla tärkeää tietenkin on, että epäillyt syytökset tutkitaan tarkasti. 

Edellä esitetyn perusteella katsomme, että Suomen tulee: 

  • Arvioida pikaisesti uudelleen tuen lakkauttamispäätöstä UNRWA:lle – tukea tulee jatkaa. 
  • Tukea perusteellista ja puolueetonta tutkintaa, joka koskee Israelin UNRWA:n työntekijöitä kohtaan esittämiä syytöksiä. 
  • Tukea kansainvälisen tuomioistuimen päätöstä ja vaatia että Israel noudattaa sitä, muun muassa edistäen välittömästi humanitaarisen pääsyä Gazaan siviilien tilanteen helpottamiseksi.  
  • Noudattaa kansainvälisen oikeuden mukaisia sitoumuksiaan ja velvoitteitaan, erityisesti yleissopimusta joukkotuhontana pidettävän rikoksen ehkäisemiseksi ja rankaisemiseksi.

Globaali sosiaalityö ry on toiminut jo yli 10 vuoden ajan yhteistyössä Libanonissa toimivan Beit Atfal Assumoud-järjestön kanssa, jonka toimintaan UNRWA:n tuki voi myös vaikuttaa.

Lue koko tiedote Fingon verkkosivuilta: Kansalaisjärjestöt vetoavat: UNRWA:n rahoitusta on jatkettava − Avun katkaiseminen äärimmäisessä ahdingossa eläviltä siviileiltä on julmaa ja moraalisesti väärin – Fingo

Lisätietoja: UNRWA’s lifesaving aid may end due to funding suspension | UNRWA

Saatat myös pitää...