Globaali sosiaalityö ry yleinen

Paperittomana hyvinvointivaltiossa

Kielteisten turvapaikkapäätösten myötä paperittomien määrä Suomessa on kasvanut, mutta kuntien käytännöt eivät ole sopeutuneet tähän nopeaan yhteiskunnalliseen muutokseen. Järjestimme Tampereen ylipistolla torstaina 24.11. keskustelutilaisuuden ”Paperittomana hyvinvointivaltiossa”, yhteistyössä Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikön sosiaalityön oppiaineen kanssa.

Tilaisuudessa paperittomuuden teemaa käsiteltiin erityisesti sosiaali- ja terveysalan näkökulmasta. Asiantuntijapuhujina kuultiin Diakonia-ammattikorkeakoulussa tutkijana työskentelevää VTT Marja Katiskoa, Paperittomat-hankkeen juristia Heli Aalia, sekä Tampereen Global Clinicin edustajia. Keskustelu kävi illan mittaan vilkkaana ja tilaisuus koettiin erittäin tärkeäksi tiedonvälityksen kanavaksi, sillä yksittäiselle sosiaali- tai terveysalan työntekijälle paperittomuus aiheuttaa arjen työssä usein eettisia haasteita, kun paperittomien ihmisten auttamiseen ei anneta välineitä tai tukea, vaikka laki ja esimerkiksi sosiaalityön arvot vaativat työskentelemään kaikkien ihmisten tasa-arvon eteen. Ihmisarvon turvaaminen on kuitenkin jokaisen viranomaisen velvollisuus, eikä paperittomuus ole rikos.

Paperittomana hyvinvointivaltiossa -keskustelutilaisuuden materiaalit ladattavissa seuraavista linkeistä (aukeavat pdf-tiedostoina uuteen välilehteen):

Heli Aali, Paperittomat-hanke

Marja Katisko, KatuMetro-hanke

Global Clinic Tampere

Saatat myös pitää...