Paperittomana hyvinvointivaltiossa

Kielteisten turvapaikkapäätösten myötä paperittomien määrä Suomessa on kasvanut, mutta kuntien käytännöt eivät ole sopeutuneet tähän nopeaan yhteiskunnalliseen muutokseen. Järjestimme Tampereen ylipistolla torstaina 24.11. keskustelutilaisuuden ”Paperittomana hyvinvointivaltiossa”, yhteistyössä Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikön sosiaalityön oppiaineen kanssa.

Tilaisuudessa paperittomuuden teemaa käsiteltiin erityisesti sosiaali- ja terveysalan näkökulmasta. Asiantuntijapuhujina kuultiin Diakonia-ammattikorkeakoulussa tutkijana työskentelevää VTT Marja Katiskoa, Paperittomat-hankkeen juristia Heli Aalia, sekä Tampereen Global Clinicin edustajia. Keskustelu kävi illan mittaan vilkkaana ja tilaisuus koettiin erittäin tärkeäksi tiedonvälityksen kanavaksi, sillä yksittäiselle sosiaali- tai terveysalan työntekijälle paperittomuus aiheuttaa arjen työssä usein eettisia haasteita, kun paperittomien ihmisten auttamiseen ei anneta välineitä tai tukea, vaikka laki ja esimerkiksi sosiaalityön arvot vaativat työskentelemään kaikkien ihmisten tasa-arvon eteen. Ihmisarvon turvaaminen on kuitenkin jokaisen viranomaisen velvollisuus, eikä paperittomuus ole rikos.

Paperittomana hyvinvointivaltiossa -keskustelutilaisuuden materiaalit ladattavissa seuraavista linkeistä (aukeavat pdf-tiedostoina uuteen välilehteen):

Heli Aali, Paperittomat-hanke

Marja Katisko, KatuMetro-hanke

Global Clinic Tampere